Wyszukiwanie po tagu: kuchnia
Łącznie 20 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Jedz w rytmie tao

Jeśli naprawdę zależy ci, byś dożył 100 lat w zdrowiu i harmonii – zacznij od zmiany nawyków przy stole.

Zimowe śniadanie

Starożytni dietetycy traktowali pożywienie jak lekarstwo. A pierwsze przepisy pochodzą z kompendiów medycznych, a nie książek kulinarnych.

Kolacja dla dwojga

Apetyt i seks to potężne motory historii. To dzięki nim przetrwaliśmy, to one budzą najsilniejsze emocje... Kochajmy więc, jedzmy, smakujmy życie – najlepiej we dwoje!

Smalec dobrze leczy!

Dawniej wierzono, że rozbudza temperament seksualny. Potem uznano, że to paskudztwo niszczące zdrowie.

Królik ku pokrzepieniu serc

Niedzielny obiad bez sycącego rosołu, zwłaszcza o tej porze roku? Dla wielu z nas nie do pomyślenia!  Ale może zamiast kury spróbować... królika?

Kiełki: wiosna w środku zimy

Zima to sezon mokrych nosów i chrypki. Mimo że reklamy zachwalają coraz to nowsze i skuteczniejsze witaminy w pigułce, my radzimy po prostu zdrowo jeść. Na przykład... świeże kiełki!

Na zimę najlepsze kiszonki!

W czasie chłodów często odczuwamy potrzebę zjedzenia czegoś kwaśnego. Dlatego niezastąpione są kiszonki!!

Zimowa zupa jak miotełka

Po świątecznych kulinarnych maratonach i sylwestrowych ekscesach warto trochę „posprzątać” swój organizm.

Chlebek szczęścia

Legenda głosi, że pierwszy zaczyn chlebka szczęścia został zrobiony wieki temu w Watykanie (dlatego nosi nazwę chleba watykańskiego), przez kucharza któregoś z papieży...

Jarzębina cud-miód

Czy jedliście konfitury z jarzębiny w miodzie? Spróbujcie koniecznie!

(Nie)winna babeczka

Włoska panna cotta doskonale poprawi humor w grudniowe popołudnie.

Ciasto z wróżbą

Andrzejki są dla wszystkich kobiet. Warto się wtedy spotykać w babskim gronie i wróżyć sobie... ze słodyczy?!

Feng shui lodówki

Żeby jedzenia nie zabrakło, żeby żyło się zdrowiej i spokojniej...

Cebula do zadań specjalnych

Poeksperymentuj z czerwoną cebulą, która potrafi zaskoczyć słodyczą. Może przy okazji ustrzeże przed jesiennymi przeziębieniami?

Jesteś tym, co jesz

Psycholodzy twierdzą, że kulinarne upodobania odzwierciedlają charakter człowieka. Sprawdź, czy mają rację...

Słodko-gorzki Skorpion

Skorpion to znak skrajności. W kuchni także. Więc jeśli się w niej znajdzie, albo z miejsca wpada w szał pitraszenia, albo niechętnym spojrzeniem omiata garnki i czeka, aż ktoś podstawi mu pod nos cokolwiek.

Na rozgrzewkę (nie tylko dla jaroszy)

W naszym klimacie zmienność to rzecz najprzyjemniejsza. Nie jest nudno. W kuchni też nie powinno być!!

Chleb ze wspomnień

Może sama upieczesz chleb? To nie takie trudne.

Radosne kopytka dyniowe

Dyniowe kopytka nie tuczą, nawet w wersji z roztopionym masłem i startym parmezanem. Pysznie smakują też na słodko: posypane orzechami włoskimi i brązowym cukrem.

Orzechowy sekret

W zeszłym tygodniu mój najstarszy pies rasy corgi, arystokrata z wyglądu, o nieprzeciętnych manierach i inteligencji, zwany przez nas Królem, stracił apetyt...

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania