Wyszukiwanie po tagu: zupa
Łącznie 18 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Żuru czas

Jego nazwa pochodzi od germańskiego słowa súr – kwaśny. Ta tradycyjna kwaśna zupa na bazie żytniej mąki jest specjalnością większości słowiańskich krajów.

Rosołoterapia

O uzdrawiającej mocy rosołu mówiły już nasze prababcie. Dziś to pewne!

Dynia dla zdołowanych

Koloroterapia na talerzu? A czemu by nie! Weźmy taką dynię. Jesień, wydając ją na świat, wie, co robi.

Słodycz z kolby

Bywa, że słodkie, czyli kaloryczne, chodzi za nami chodzić cień – czy tego chcemy, czy nie. Co więc zrobić, by życie smakowało i wagą nie przybijało?

Brukiew: superwarzywo nie tylko od biedy

Kiedyś brukiew była typowym daniem polskiej kuchni. Królowała zwłaszcza na stołach najuboższych.

Chłodno, chłodniej, chłodnik!

Klasyczny botwinkowy, marchewkowy, szczawiowy, szpinakowy, jabłkowy, bułgarski... Który chłodnik jest najlepszy?

Jarzynowy crème de la crème

Zupa. Kojarzy się nam z uczuciem ciepła i wspólnoty. Jest wyrazem troski i akceptacji.

Szparagi dają rozkosz

Afrodyzjak rzymskich cezarów, chińskich mandarynów i królów Francji. Znany z powodu oryginalnego smaku, niezwykle wymagającej uprawy i zbioru, a także nieprzyzwoitego, fallicznego kształtu ;)

Eliksir z wysoką kulturą

Słońce coraz mocniej grzeje. W przyrodzie zapanowało radosne ożywienie, ale…

Kolacja dla dwojga

Apetyt i seks to potężne motory historii. To dzięki nim przetrwaliśmy, to one budzą najsilniejsze emocje... Kochajmy więc, jedzmy, smakujmy życie – najlepiej we dwoje!

Królik ku pokrzepieniu serc

Niedzielny obiad bez sycącego rosołu, zwłaszcza o tej porze roku? Dla wielu z nas nie do pomyślenia!  Ale może zamiast kury spróbować... królika?

Zimowa zupa jak miotełka

Po świątecznych kulinarnych maratonach i sylwestrowych ekscesach warto trochę „posprzątać” swój organizm.

Na rozgrzewkę (nie tylko dla jaroszy)

W naszym klimacie zmienność to rzecz najprzyjemniejsza. Nie jest nudno. W kuchni też nie powinno być!!

Chłodnik prosto z łąki

Byłam dziś rano na spacerze z psami i włócząc się po okolicznych łąkach, znów wpadłam w zachwyt nad cudowną różnorodnością kolorów, zapachów, kształtów, które można spotkać w naszym klimacie.

Całkiem nowa... pomidorowa

Zimą ciepłe zupy smakują bardziej. A najlepsza pomidorowa - na nią zawsze jest dobra pora!

Sycąca marchewka, uzdrawiające jabłko

Na obiad zupa marchwiowa, a na deser... jabłko! A jak! ;)  

Pocieszne grzybki

Kurze nóżki, lisiczki albo łasiczki. Od pokoleń tak bardzo darzymy sympatią kurki, że doczekały się wielu ludowych imion. Duszone, smażone, mrożone. Rarytas sierpniowych grzybobrań! Lekkostrawne i aromatyczne. Bogate w karoten. Są dobrym źródłem białka i choć witamin oraz minerałów w nich niewiele, to jednak warto z nich korzystać, bo pięknie się prezentują, pachną i smakują. Po prostu cieszą. Dobrze zniosą mrożenie. Będą jak znalazł późną jesienią.

Krzepka zupka

Znana jest od wieków jako eliksir zdrowia. Bo wzmacnia ciało i rozwesela ducha. Mowa o polewce ze skiełkowanych zbóż.

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania