Wyszukiwanie po tagu: kuchnia
Łącznie 20 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Adwentowa rybka

Dawną tradycją w kraju nad Wisłą było jedzenie ryb – w Adwencie i Wielkim Poście, ale także w zwykłe dni postne w tygodniu, np. w środy, piątki i soboty, oraz w wigilie wielkich i mniej znaczących świąt kościelnych.

Gąski, gąski do pieca!

Nasze prababki dobrze przeczuwały, że gęsi tłuszcz to samo zdrowie. I jadły go, aż im się uszy trzęsły.

Rosołoterapia

O uzdrawiającej mocy rosołu mówiły już nasze prababcie. Dziś to pewne!

Twój magiczny kredens

Wiesz, że gotując, możesz jednocześnie czarować? Wystarczy, że w odpowiedni sposób użyjesz ingrediencji, które masz we własnej kuchni.

Im cieplej, tym lepiej

Chcesz przetrwać zimę bez grypy? Zamiast sałatek, tościków i jogurcików jedz sycące, gorące posiłki. Z produktów, które z natury rozgrzewają.

Pilingi z kuchni

Otręby, kasza kukurydziana i siemię. Cenne kosmetyki za bezcen. Zamiast chemicznych „ścieraczy” do ciała, użyj jadalnych, które trzymasz w kuchni. Twoja skóra i twój portfel będą ci bardzo wdzięczne.

Dynia dla zdołowanych

Koloroterapia na talerzu? A czemu by nie! Weźmy taką dynię. Jesień, wydając ją na świat, wie, co robi.

Słodycz z kolby

Bywa, że słodkie, czyli kaloryczne, chodzi za nami chodzić cień – czy tego chcemy, czy nie. Co więc zrobić, by życie smakowało i wagą nie przybijało?

Gluten: białko grozy

Dieta bezglutenowa jest na ustach wszystkich – przechodzą na nią celebryci, gwiazdy kina, politycy. Dlaczego? Bo ponoć czują się na niej młodziej, lepiej i zdrowiej.

Przysmaki dla Wagi

Mówi się o niej, że jest ze wszystkich znaków zodiaku najbardziej wyrafinowanym smakoszem. I że to typ „skubacza”, który nieustannie dba o linię.

Jaglanka na katar

Dlaczego akurat kaszę jaglaną? Bo zgodnie z filozofią kuchni dalekiego wschodu ma naturę neutralną, a takie produkty najlepiej wzmacniają i przywracają zakłóconą harmonię w organizmie.

Grzybowy sezam

W porównaniu z naszymi borowikami, „cudowne” chińskie grzybki mun mogą się schować...

Gruszka miłości

Tak nazwali bakłażan (oberżynę) Hindusi już 4 tysiące lat temu. Z pewnością wiedzieli, co mówią, bo w sprawach erotyki akurat są mistrzami.

Jak śliwki w kompot

Leczą anemię, pobudzają do pracy rozleniwione jelita, poprawiają nastrój, a do tego pięknie „spłaszczają” brzuch.

Papryka made in China

Według starożytnej medycyny chińskiej istnieje dodatkowa pora roku, pora przejścia między sezonami. To Dojo..

Na zioła!

W sierpniu zioła ogrodowe są najlepsze. Pełne aromatu, dojrzałe słońcem.

Słodki podarek od serca

Pod choinkę można najbliższym podłożyć batoniki potrójnie czekoladowe z orzechami!!

Dlaczego burza psuje jedzenie?

Czy wasze babcie w pochmurne dni też nie gotowały zup ani nawet mięsnego wywaru?...

Tao zdrowia

Miesiączkujesz? Nie jedz lodów!

Królowa warzyw

Zupełnie niezasłużenie kapusta ma opinię pospolitej i ciężkostrawnej.

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania