Wyszukiwanie po tagu: przepisy
Łącznie 20 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Wisienka na torcie

– Może zrobimy dżemik wiśniowy, mój ulubiony…? – rozmarzył się przy śniadaniu mój mąż.

Bób – smak lata

To najwdzięczniejsza wakacyjna przekąska, jaką można sobie wyobrazić. I w dodatku zdrowa.

Słodycz w strączkach

Radośnie zielone, soczyste, słodkawe kuleczki. Wspaniałe jako przegryzka. Wciągają jak pistacje albo fistaszki. Z tą różnicą, że są o niebo lżejsze.

Pora na kalafiora

Najbardziej wartościowe są białe, ale uprawia się również kremowe, pomarańczowe, zielone, fioletowe. Są naprawdę prześliczne. A jakie zdrowe!

Truskawki inaczej

Letnie targowiska i stragany uginają się od tych radośnie czerwonych, soczystych i słodkich owoców.

Ziemniaczki zdrowsze od jabłka!

Dlaczego ziemniak kojarzy się niektórym tak mało szlachetnie? Przecież zanim trafił pod strzechy, raczyli się nim na dworach wielcy koronowani!

Karczoch: serce, które leczy

Kojarzy się bardziej z królewskim rarytasem niż z warzywem ze straganu.

Witaminki prosto z botwinki

Gdy na straganach i targach pojawiają się pierwsze pęczki botwinki, znaczy to, że lato jest już blisko.

Złoto Inków na talerzu

Tak komosę ryżową (quinoa) okrzyknęli przodkowie dzisiejszych mieszkańców Peru.

Rabarbar wraca do łask

Choć to warzywo, wszyscy traktują je jak owoc. Może dlatego, że świetnie gasi pragnienie w kompocie i doskonale smakuje pod słodką kruszonką?

Szparagi dają rozkosz

Afrodyzjak rzymskich cezarów, chińskich mandarynów i królów Francji. Znany z powodu oryginalnego smaku, niezwykle wymagającej uprawy i zbioru, a także nieprzyzwoitego, fallicznego kształtu ;)

Słodkości rodem z Biblii

Co jadał Chrystus? Ile wspólnego ma stół z obrazu Leonarda da Vinci z naszym współczesnym? Z ciekawości sięgnęłam do Biblii...

Na ryby!

Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, selen, fluor, magnez i wapń.

Rzodkiewka wiosnę czyni

Rzodkiewka w całości nadaje się do spożycia. Nie tylko bulwy, ale też liście mają wyjątkowy smak i wartość odżywczą!

Kipi kasza...

...kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów!

Kolacja dla dwojga

Apetyt i seks to potężne motory historii. To dzięki nim przetrwaliśmy, to one budzą najsilniejsze emocje... Kochajmy więc, jedzmy, smakujmy życie – najlepiej we dwoje!

Królik ku pokrzepieniu serc

Niedzielny obiad bez sycącego rosołu, zwłaszcza o tej porze roku? Dla wielu z nas nie do pomyślenia!  Ale może zamiast kury spróbować... królika?

Kiełki: wiosna w środku zimy

Zima to sezon mokrych nosów i chrypki. Mimo że reklamy zachwalają coraz to nowsze i skuteczniejsze witaminy w pigułce, my radzimy po prostu zdrowo jeść. Na przykład... świeże kiełki!

Na zimę najlepsze kiszonki!

W czasie chłodów często odczuwamy potrzebę zjedzenia czegoś kwaśnego. Dlatego niezastąpione są kiszonki!!

Zimowa zupa jak miotełka

Po świątecznych kulinarnych maratonach i sylwestrowych ekscesach warto trochę „posprzątać” swój organizm.

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania