Wyszukiwanie po tagu: przepisy
Łącznie 20 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Chrupnij sobie rzodkiewkę

Na straganach i na targach pojawiła się już polska dorodna rzodkiewka – ta prawdziwa, z gruntu, pełna smaku. O tej porze jest najlepsza, chrupiąca, jędrna i słodko-ostra.

Kusiciel rabarbar

Rabarbar to takie nieoczywiste coś: ni to owoc, ni warzywo, kwaśna kolorowa łodyga.

Ziemniaczki... palce lizać!

Już czerwiec, dni są piękne i długie, a na targach i straganach coraz więcej świeżych, młodych warzyw...

Kapuściane niebo w gębie

Wczoraj celebrowaliśmy święto „młodej kapusty”. Co roku cała rodzina z niecierpliwością czeka na moment, gdy pojawią się na straganach pierwsze młode kapuściane głowy i zrobię wielki gar wiosennej, młodej kapustki.

Ratunkowe bułeczki drożdżowe

Czasem pieczywo w domu kończy się bez naszej wiedzy. Jak je wyczarować samemu?...

Całkiem nowa... pomidorowa

Zimą ciepłe zupy smakują bardziej. A najlepsza pomidorowa - na nią zawsze jest dobra pora!

Słodka niespodzianka na mikołajki

Mikołajki powitaj czymś pysznym - proponujemy maślane ciasteczka!

Moc zaklęta w pęczaku

Na dworze szaro i mglisto. Jak się tarować, gdy brakuje słońca? Akumulatory cudownie ładuje... kaszą!

Jak śliwka w ciasto!

Wiecie, co to jest clafoutis? Jest to zapiekany deser na bazie masy przypominającej ciasto naleśnikowe. Z owocami oczywiście!

Mała papryczka – wielki uśmiech

Okazuje się, że chilli, kurkuma, czarny pieprz oraz ostra papryka poprawiają humor i leczą.

Dynia i czekolada

Czy to słońce, czy słota, na jesiennym stole nie może zabraknąć dyni! Co do czekolady - można bez niej przeżyć aż do wiosny, ale... czy warto? ;)  

Grzybki, gruszki, skarby natury

Dawniej gruszki te uważano za... siedlisko sił nieczystych! Grzyby też różne opinie miewały. Na szczęście to przeszłość!!

Naleśniki jesienne

Uniwersalne, łatwe i pyszne. Nie ma chyba niczego prostszego i pewniejszego do przyrządzenia w krótkim czasie!

Sycąca marchewka, uzdrawiające jabłko

Na obiad zupa marchwiowa, a na deser... jabłko! A jak! ;)  

Para buch i obiad zdrów

Warzywa to kopalnia witamin i minerałów. Pod warunkiem że przyrządzasz je na parze. To zaleca medycyna chińska!

Szczupła jak spaghetti

Nikt nie odmówi seksapilu włoskiej aktorce Sophii Loren. Seksbomba lat 60. XX wieku, choć dobiega osiemdziesiątki, to wciąż może się pochwalić imponującym biustem, wąziutką talią i nienaganną sylwetką, której wcale nie zawdzięcza chirurgom plastykom.

Ekologiczne i tanie danie

Plujesz sobie w brodę, gdy smakołyki zamiast na talerzu lądują w koszu? Poznaj tajemną wiedzę o ekologii i zyskaj miano oszczędnej gospodyni.

Wrzuć magię na ruszt

Zaczyna się sezon na grilla! A z nim spotkania na łonie natury i magiczne uczty kulinarne. Wykorzystaj nasze rady, a zdrowymi pysznościami zaczarujesz bliskich.

5 przemian przemienia

Ta chińska dieta uzdrawia ciało i duszę. Jesz w niej dużo warzyw, owoców, zbóż i ziaren. No i gotujesz w specjalny, niemal magiczny sposób. Wystarczy tylko rozgryźć kilka zasad i cieszyć się zdrowiem.

Brokuł? Lepiej go nie gotuj!

Owoce chętnie zjadamy na surowo. Dla warzyw nie mamy litości: gotujemy je, smażymy, dusimy i pieczemy... Dość! Spróbuj zjeść brokuł, kalafior albo por na surowo. Są smaczne!

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania