Wyszukiwanie po tagu: obiad
Łącznie 20 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Panga, ryba ze ścieków, kontra nasza płotka

Choć polski Bałtyk i jeziora rybami stoją, jaką rybę Polacy jedzą najchętniej? Suma rekiniego, zwanego popularnie pangą! I robią błąd.

Naleśniki na poprawę humoru

Co jak co, ale jedzenie potrafi podnieść na duchu.

Żuru czas

Jego nazwa pochodzi od germańskiego słowa súr – kwaśny. Ta tradycyjna kwaśna zupa na bazie żytniej mąki jest specjalnością większości słowiańskich krajów.

Made in Japan

Oto tempura. W sam raz dla znudzonych polskich kubeczków smakowych.

Pikantny gulasz z cieciorki

Można go przygotować błyskawicznie albo pozostawić w spokoju do dłuższego duszenia.

Adwentowa rybka

Dawną tradycją w kraju nad Wisłą było jedzenie ryb – w Adwencie i Wielkim Poście, ale także w zwykłe dni postne w tygodniu, np. w środy, piątki i soboty, oraz w wigilie wielkich i mniej znaczących świąt kościelnych.

Gąski, gąski do pieca!

Nasze prababki dobrze przeczuwały, że gęsi tłuszcz to samo zdrowie. I jadły go, aż im się uszy trzęsły.

Rosołoterapia

O uzdrawiającej mocy rosołu mówiły już nasze prababcie. Dziś to pewne!

Dynia dla zdołowanych

Koloroterapia na talerzu? A czemu by nie! Weźmy taką dynię. Jesień, wydając ją na świat, wie, co robi.

Słodycz z kolby

Bywa, że słodkie, czyli kaloryczne, chodzi za nami chodzić cień – czy tego chcemy, czy nie. Co więc zrobić, by życie smakowało i wagą nie przybijało?

Przysmaki dla Wagi

Mówi się o niej, że jest ze wszystkich znaków zodiaku najbardziej wyrafinowanym smakoszem. I że to typ „skubacza”, który nieustannie dba o linię.

Na zioła!

W sierpniu zioła ogrodowe są najlepsze. Pełne aromatu, dojrzałe słońcem.

Chłodno, chłodniej, chłodnik!

Klasyczny botwinkowy, marchewkowy, szczawiowy, szpinakowy, jabłkowy, bułgarski... Który chłodnik jest najlepszy?

Jarzynowy crème de la crème

Zupa. Kojarzy się nam z uczuciem ciepła i wspólnoty. Jest wyrazem troski i akceptacji.

Bób – smak lata

To najwdzięczniejsza wakacyjna przekąska, jaką można sobie wyobrazić. I w dodatku zdrowa.

Słodycz w strączkach

Radośnie zielone, soczyste, słodkawe kuleczki. Wspaniałe jako przegryzka. Wciągają jak pistacje albo fistaszki. Z tą różnicą, że są o niebo lżejsze.

Pora na kalafiora

Najbardziej wartościowe są białe, ale uprawia się również kremowe, pomarańczowe, zielone, fioletowe. Są naprawdę prześliczne. A jakie zdrowe!

Ziemniaczki zdrowsze od jabłka!

Dlaczego ziemniak kojarzy się niektórym tak mało szlachetnie? Przecież zanim trafił pod strzechy, raczyli się nim na dworach wielcy koronowani!

Na ryby!

Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, selen, fluor, magnez i wapń.

Kipi kasza...

...kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów!
« Poprzednia strona
Strona z 2

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania