Wyszukiwanie po tagu: magiczna kuchnia
Łącznie 19 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Rabarbar wraca do łask

Choć to warzywo, wszyscy traktują je jak owoc. Może dlatego, że świetnie gasi pragnienie w kompocie i doskonale smakuje pod słodką kruszonką?

Szparagi dają rozkosz

Afrodyzjak rzymskich cezarów, chińskich mandarynów i królów Francji. Znany z powodu oryginalnego smaku, niezwykle wymagającej uprawy i zbioru, a także nieprzyzwoitego, fallicznego kształtu ;)

Słodkości rodem z Biblii

Co jadał Chrystus? Ile wspólnego ma stół z obrazu Leonarda da Vinci z naszym współczesnym? Z ciekawości sięgnęłam do Biblii...

Na ryby!

Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, selen, fluor, magnez i wapń.

Rzodkiewka wiosnę czyni

Rzodkiewka w całości nadaje się do spożycia. Nie tylko bulwy, ale też liście mają wyjątkowy smak i wartość odżywczą!

Eliksir z wysoką kulturą

Słońce coraz mocniej grzeje. W przyrodzie zapanowało radosne ożywienie, ale…

Kipi kasza...

...kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów!

Zimowe śniadanie

Starożytni dietetycy traktowali pożywienie jak lekarstwo. A pierwsze przepisy pochodzą z kompendiów medycznych, a nie książek kulinarnych.

Zimowa zupa jak miotełka

Po świątecznych kulinarnych maratonach i sylwestrowych ekscesach warto trochę „posprzątać” swój organizm.

Chlebek szczęścia

Legenda głosi, że pierwszy zaczyn chlebka szczęścia został zrobiony wieki temu w Watykanie (dlatego nosi nazwę chleba watykańskiego), przez kucharza któregoś z papieży...

Jarzębina cud-miód

Czy jedliście konfitury z jarzębiny w miodzie? Spróbujcie koniecznie!

Chleb ze wspomnień

Może sama upieczesz chleb? To nie takie trudne.

Chłodnik prosto z łąki

Byłam dziś rano na spacerze z psami i włócząc się po okolicznych łąkach, znów wpadłam w zachwyt nad cudowną różnorodnością kolorów, zapachów, kształtów, które można spotkać w naszym klimacie.

Chrupnij sobie rzodkiewkę

Na straganach i na targach pojawiła się już polska dorodna rzodkiewka – ta prawdziwa, z gruntu, pełna smaku. O tej porze jest najlepsza, chrupiąca, jędrna i słodko-ostra.

Całkiem nowa... pomidorowa

Zimą ciepłe zupy smakują bardziej. A najlepsza pomidorowa - na nią zawsze jest dobra pora!

Moc zaklęta w pęczaku

Na dworze szaro i mglisto. Jak się tarować, gdy brakuje słońca? Akumulatory cudownie ładuje... kaszą!

Jak śliwka w ciasto!

Wiecie, co to jest clafoutis? Jest to zapiekany deser na bazie masy przypominającej ciasto naleśnikowe. Z owocami oczywiście!

Dynia i czekolada

Czy to słońce, czy słota, na jesiennym stole nie może zabraknąć dyni! Co do czekolady - można bez niej przeżyć aż do wiosny, ale... czy warto? ;)  

Naleśniki jesienne

Uniwersalne, łatwe i pyszne. Nie ma chyba niczego prostszego i pewniejszego do przyrządzenia w krótkim czasie!
Strona z 3
Następna strona »

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania